מחלות עור נפוצות – גורמים, סימפטומים וטיפול

העור הוא המחסום החיצוני של הגוף, המגן עלינו מפני זיהומים וגורמים סביבתיים מזיקים. עם זאת, העור עצמו רגיש לשורה של מחלות ומצבים, העלולים לגרום לאי נוחות, לכאב ולפגיעה באיכות החיים. במאמר זה נסקור מספר מחלות עור נפוצות, את הגורמים להן, הסימפטומים האופייניים ואפשרויות הטיפול.

 

אקנה (Acne Vulgaris)

אקנה היא מחלת עור שכיחה, הפוגעת בעיקר במתבגרים, אך גם במבוגרים. המחלה מתאפיינת בהופעת פצעונים, נקודות שחורות ולבנות ואף ציסטות מוגלתיות באזורי הפנים, הצוואר, החזה והגב. הגורמים לאקנה כוללים שינויים הורמונליים, חסימת נקבוביות וזיהומים בקטריאליים. הטיפול באקנה כולל שמירה על היגיינת עור, שימוש בתכשירים מקומיים נוגדי דלקת וחומרים נוגדי חיידקים, ובמקרים מסוימים גם טיפול אנטיביוטי סיסטמי או נגזרות ויטמין A.

 

פסוריאזיס (Psoriasis)

פסוריאזיס היא מחלה כרונית של מערכת החיסון, הגורמת לתאי העור להתחלק במהירות ולהצטבר על פני השטח. כתוצאה מכך נוצרים כתמים אדומים ומשקשקים על העור, לרוב באזורים כמו מרפקים, ברכיים וקרקפת. פסוריאזיס עשוי להיות מלווה בגרד, צריבה ויובש בעור. למרות שהגורמים המדויקים אינם ידועים, ישנם גורמי סיכון כמו תורשה, מחלות אוטואימוניות וגורמים סביבתיים. הטיפול בפסוריאזיס כולל מריחת משחות וקרמים מיוחדים, טיפול באור (פוטותרפיה) וכן תרופות סיסטמיות במקרים קשים.

 

אטופיק דרמטיטיס (Atopic Dermatitis)

אטופיק דרמטיטיס, הידועה גם כאקזמה, היא דלקת עור כרונית, המופיעה לרוב בינקות ובילדות המוקדמת. המחלה מתבטאת בכתמים אדומים מגרדים, בעיקר באזורי הקפלים כמו מפרקי ידיים, ברכיים וצוואר. אטופיק דרמטיטיס תינוק עלולה להיות מטרידה מאוד, הן עבור התינוק והן עבור ההורים. הגורמים כוללים נטייה גנטית, יובש בעור וגירויים חיצוניים. הטיפול מתמקד בריכוך והרגעת העור, על ידי אמבטיות פושרות, שימוש בקרמים לחות ובמשחות סטרואידיות מקומיות להפחתת הדלקת.

 

פטרת העור (Tinea Corporis)

פטרת העור היא זיהום פטרייתי נפוץ, הנגרם על ידי קבוצת פטריות הנקראת 'דרמטופיטים'. הזיהום מופיע כתמים אדומים ומעגליים על העור, לרוב עם שוליים מוגדרים ומרכז מחוספס. פטרת יכולה להיות מידבקת ועוברת במגע ישיר או דרך חפצים משותפים. גורמי סיכון כוללים לחות, הזעה מוגברת ומגע עם בעלי חיים נגועים. הטיפול בפטרת כולל יישום משחות ואבקות נוגדות פטריות, ובמקרים נרחבים – נטילת תרופות אנטי-פטרייתיות דרך הפה.

 

הרפס סימפלקס (Herpes Simplex)

הרפס סימפלקס הוא זיהום נגיפי המתבטא ביבלות קטנות וכואבות, המופיעות סביב הפה (הרפס מסוג 1) או באיברי המין (הרפס מסוג 2). הנגיף שוכן בעצבים ויכול להישאר רדום לתקופות ממושכות, עד להופעת התקף חוזר על רקע ירידה בחסינות. הרפס מועבר במגע ישיר, והוא מדבק ביותר בזמן התפרצות פעילה. טיפול בהרפס כולל משחות אנטי-ויראליות ותרופות סיסטמיות במקרים חמורים, אך לרוב הגוף מסוגל להילחם בנגיף בכוחות עצמו.

 

סיכום

מחלות עור רבות ומגוונות עלולות להשפיע על בריאותנו ועל איכות חיינו. חשוב להכיר את הסימנים והתסמינים של מחלות עור נפוצות, ולפנות לייעוץ רפואי בהקדם כאשר הן מופיעות. על ידי אבחון מוקדם וטיפול מתאים, ניתן להקל משמעותית על הסימפטומים, למנוע סיבוכים ולשפר את בריאות העור והרווחה הכללית. שמירה על היגיינת עור נאותה, הימנעות מגירויים וחיזוק המערכת החיסונית הם צעדי מפתח בשמירה על עור בריא.

שיתוף:

Twitter
Telegram
WhatsApp
נגישות