השמנה אצל ילדים נזקים לטווח ארוך

השמנה אצל ילדים עלולה לגרום לנזקים הן בטווח הקצר והן בטווח הרחוק. זה כבר הרבה מעבר לפגיעה בדימוי העצמי ובביטחון העצמי של הילד, יש כאן עניין בריאותי שחשוב להבין אותו לעומק ולהתייחס אליו. כהורים מוטלת עלינו אחריות לדאוג לבריאות ושלום ילדינו, אבל למעשה לא תמיד הדבר נתון להחלטנו ולשליטנו ולכן חשוב להכיר בנזקים ולקבל כלים שיסייעו לנו להתמודד עם המצב. יש ציין כי ילד המוגדר עם השמנת יתר עלול לסבול מכך למשך שנים רבות והדבר ישפיע על גופו גם בבגרותו.

 

מחלות ונזקים

ילדים עם נטייה להשמנה חשופים לחלות במחלות כמו לחץ דם גבוה, סוכרת מסוג שתיים, כבד שומני והתקשות של כלי הדם. יש היום מגוון רחב של פתרונות כמו למשל זריקה להרזייה, פגישות אישיות אצל תזונאית, פעילות גופנית ועוד. יחד עם זאת, לפני שפונים לפתרון המתאים לבעיה שממנה סובל הילד, חשוב להבין מה גורם לו להיות שמן. אז בעיקרון מדובר ברמה בסיסית. אנחנו משמינים כאשר אנחנו מכניסים לגוף יותר אנרגיה ממש שאנחנו מוציאים.  כל אנרגיה שהכנסו לגוף ולא הוצאנו בפעולות בסיסיות או יזומות כמו נשימה, תהליכי עיכול מזון, הליכה או עלייה במדרגות, מתחילה להיאגר ברקמות השומן שלנו ואז מצטברים עוד ועוד שומנים. ילדים שונים סובלים מהשמנה בקרב סיבות שונות. מדובר בשילוב של גורמים העוברים בתורשה, גורמים סביבתיים, כל אלה משפיעים על תהליכים מטבוליים ועל תהליכי הוצאת אנרגיה.

 

אז מה עושים?

אחד הדברים הכי חשובים כאשר מדובר בהשמנה בקרב ילדים זה קודם כל לא לפגוע בהם. אמירות כמו ”אתה תהיה שמן“, ”אתה תהיה שמן“, ”תראה איך אתה נראה“ לא יובילו אתכם לשום מקום, אלא להיפך, יגרמו לנזק, לפגיעה בדימוי העצמי של הילד וחמור מכך יובילו אותו לצרוך עוד ועוד מזונות שהוא לא אמור לצרוך. דוגמא אישית חשובה כאן מאוד, שכן לילדים ובני נוער יש נטייה לחקות אותנו ועדיף שתתחילו עם זה כמה שיותר מוקדם. ככל שהילדים יקבלו הרגלי תזונה נכונה וילמדו איך עושים פעילות גופנית מותאמת לגילם, כך הסיכוי שהם יפתחו השמנת יתר קטן. בנוסף, ככל שתזהו את הבעיה יותר מוקדם, ככה יהיה לכם יותר קל לטפל בה, משום שככל שהבעיה הופכת עמוקה יותר, זה הופך יותר מסובך.

 

הנה כמה פתרונות שיכולים לעזור

  1. נסו לעודד את הילד לבצע פעילות גופנית אליה הוא מתחבר ביחד אתכם או לחילופין חפשו מדריך או דמות שהוא מחובר אליה כמו מדריך לשחיה או פעילות אחרת שתעודד אותו להזיז את הגוף.
  2. הכניסו את הילד למטבח ביחד אתכם ובשלו ביחד אוכל מזין, בריא, עשיר וגם טעים.
  3. רכשו ספר תואם גיל המסביר לילד את החשיבות של אוכל בריא ונסו בשפה שלו, בגובה העיניים להסביר לו את הנזקים של אכילת מזונות עתירים בסוכרים, שומנים, חומרים משמרים וכדומה.
  4. אם הבעיה חמורה, כדאי לפנות לרופא המשפחה ומשם להגיע לתזונאית המתמחה בטיפול בעיות השמנה עם ילדים.
  5. חשוב להיות במעקב רפואי ולבצע בדיקות דם אחת לכמה חודשים עד שהבעיה תיפתר וניתן יהיה לאזן את גופו של הילד.
  6. עודדו את הילד ממקום טוב, הסבירו לו את החשיבות של נפש בריאה בגוף בריא.

 

מה לא לעשות?

  1. לא להבטיח לילד מתנות ופרסים בעד תזונה בריאה ופעילות גופנית.
  2. לא להכריח את הילד לבצע פעילות גופנית שהוא לא מתחבר אליה.
  3. לא להקניט את הילד.
  4. לא להגיע למקום קיצוני שבבית אין ממתקים ושוקולדים, זה עלול לגרום לנזק, חשוב להסביר את מהות האיזון.

שיתוף:

Twitter
Telegram
WhatsApp
נגישות