מיקרואורגניזם – מה זה בדיוק? וכיצד זה משמש אותנו?

מיקרואורגניזם

העין האנושית מסוגלת לקלוט רק חלק קטן מאוד מהחיים המתקיימים בעולמנו. למעשה, בכל מקום – בים, ביבשה, באוויר, על העור וגם בתוך גופנו, מתקיימת לה קהילה ענפה ומגוונת של יצורים זעירים ביותר שאותם אנחנו מכנים בתור מיקרואורגניזמים. מהו מיקרואורגניזם? ומהם השימושים שהאדם מבצע בהם לטובתו? מייד תבינו.

 

מה זה בעצם מיקרואורגניזם?

מיקרואורגניזם הינו הגדרה לכל יצור חי וזעיר שאותו ניתן לראות רק על ידי שימוש במיקרוסקופ. המילה מורכבת מהשילוב של שתי מילים נפרדות  שהן "מיקרו" (החלק המיליון) ו-"אורגניזם" (יצור חי). הכוונה במיקרו היא למעשה קוטר היצור, שנע על הסקאלה של מיליונית המטר ועל כן נדרש מיקרוסקופ על מנת לראות אותו. אורגניזם הינו יצור חי כאשר ההגדרה לחיים הינה מגוונות וכוללת על פי רוב את היכולת לבצע חילוף חומרים, להגיב עם הסביבה, להפריש, להתרבות ולצרוך מקורות אנרגיה באופן עצמי. היצורים שנכללים תחת הקבוצה הרחבה של מיקרואורגניזמים הינם רבים ומגוונים וכוללים חיידקים, שמרים, אצות, סנדליות, אמבות ועוד. 

 

קטנים אך השימוש בהם רב

המוניטין שלו זכו מיקרואורגניזמים אינו חיובי בשל הנטייה של חלק מחברי קבוצה זו לחולל מחלות שונות ומגוונות באדם. אלא שמסתבר שרק כ-1% מקרב המיקרואורגניזמים הינם פתוגניים וכל השאר אינם מזיקים לאדם. השימושים במיקרואורגניזמים הינו רב, חלקם מאוד מוכרים לנו מחיי היום יום, למשל אפיית לחם באמצעות שמרים, ייצור תעשייתי או עצמי של ירקות מוחמצים, ייצור בירה, יין וגבינות מסוגים שונים. חלק מהמיקרואורגנזימים אף מהווים בעצמם מעין "מפעל" לייצור חומרים שונים כגון אנטיביוטיקות וחומרי טבע, חומצות אמינו, ויטמינים ועוד. לחצו כאן לקריאת תוכן דומה.

 

הנדסה גנטית של מיקרואורגניזמים

רובם של המיקרואורגניזמים הינם חד תאיים, מה שאומר שכללי האתיקה, שחלים על יצורים מורכבים יותר, כגון עכברים, אוגרים ושאר חיות המעבדה, אינם חלים על עבודת המחקר עימם. המבנה שלהם מאפשר בקלות החדרה של גנים שונים אל תוך המטען הגנטי שלהם, מה שקרוי הלכה למעשה הנדסה גנטית. המטרה של הליך זה היא לגרום לחיידקים לייצר עבור האדם תוצרים ביולוגיים שונים ובכך למנוע תהליכי ייצור כימיים זוללי אנרגיה, מזהמים ובעלויות גבוהות. המודיפיקציה הגנטית הזו גורמת למיקרואורגניזמים לייצר בעודף את אותו תוצר ביטוי גנטי, כאשר ניתן למצוא לכך דוגמאות רבות בדמות ייצור אינסולין על ידי החיידק E.coli, אנזימים בתעשיית המזון (למשל, פירוק עמילן לסוכרים פשוטים יותר) ועוד.

 

עוד שימושים במיקרואורגניזמים

שימושים נוספים שאנו מבצעים באמצעות מיקרואורגניזם כוללים הדברה ביולוגית בחקלאות תוך שימוש מופחת בחומרי הדברה כימיים, יצור ביוגז על ידי חיידקים שמייצרים את גז המתאן בעודף וכמו כן, באופן טבעי האדם מטפח את קהילת החיידקים ה-"טובים" שבגופו (הפלורה הטבעית במערכת העיכול, מערכת הנשימה והרבייה וכו') על מנת להתגונן כנגד גורמים מחוללי מחלות, חיידקים פתוגנים, פטריות ווירוסים. 

בשורה התחתונה, המיקרואורגניזמים השונים היו כאן הרבה לפנינו וישארו גם זמן רב אחרינו, כך שכל שנותר לנו הוא להפיק מהם את המירב, במחקרים רבים בתחום המדע. 

שיתוף:

Twitter
Telegram
WhatsApp
נגישות